Municipiul Cluj-Napoca va candida pentru obtinerea titlului de Capitala europeana a sportului in anul 2022, atuurile orasului fiind infrastructura sportiva, dar si faptul ca alocă 5% din bugetul local anual pentru acest domeniu.
Viceprimarul Dan Tarcea a anuntat ca municipiul Cluj-Napoca a inceput campania de castigare a titlului de Capitala europeana a sportului, prin depunerea candidaturii ca Oras european al sportului in 2018.
”Cluj-Napoca si-a depus in acest candidatura la titlul de Oras european al sportului 2018, statut care ne-ar garanta ca lucrurile facute pana acum in acest domeniu sunt corecte. Daca vom obtine acest titlu, se vor crea premisele unei dezvoltari ulterioare a programelor de sport, in conditiile in care sportul inseamna sanatate, vom putea accesa granturi europene. De asemenea, acest titlu este un pas intermediar in obtinerea titlului de Capitala europeana a sportului, pentru care vom aplica, probabil pentru anul 2022.
Este foarte important sa obtinem acest titlu de Capitala a sportului din Europa si o vom lua gradual. Atuurile orasului nostru sunt infrastructura sportiva pentru toate ramurile sportive – avem cea mai moderna Sala Polivalenta din Romania, un stadion si o baza sportiva moderne, 25 de facilitati sportive, cluburi si asociatii, dar si faptul ca alocam 5% din bugetul local anual pentru acest domeniu”, a spus Tarcea.
Cluj-Napoca are, deja, un istoric in gazduirea unor evenimente sportive de relevanta internationala, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastica, Baschet, Karate sau Campionatul Mondial de Karate.
”Ne place sa spunem ca suntem capitala sportului din Romania”, a subliniat viceprimarul Clujului.
Hugo Alonso, secretarul general al European Capitals and Cities of Sport Federation, organizaţie care evalueaza localitatile care doresc sa castige titlul de Oras european a sportului, a declarat, la randul sau, ca municipiul Cluj-Napoca desfasoara o activitate de susţinere a sportului nu numai prin investitii masive in infrastructura, ci si prin strategia si politicile locale prin care orasul demonstreaza ca este unul prietenos cu sportul.
”Sunt 35 de orase care candideaza, acest titlu este o recunoastere a meritelor din domeniul sportului, Este extraordinar faptul ca aici aveti procente superioare mediei din Europa cu privire ponderea alocarilor bugetare pentru sport, 5% din buget, fata de media oraselor europene care este de 2%.
Sportivii romani sunt chemati sa se pregateasca pentru Jocurile Olimpice in Japonia!
Conteaza si faptul ca ati organizat evenimente sportive de anvergura europeana, dar si ca sportul este practicat in oras atat de copii cat si de cei in varsta”, a spus Alonso.
Organizatia pe care o conduce va anunta saptamana viitoare localitatea care va primi titlul de Oras european al sportului 2018, ceremonia de inmanare a titlului fiind programata in 6 decembrie la Parlamentul European din Bruxelles, a anuntat ProSport.
Oraşele europene care au obtinut pana acum acest titlu sunt Cagliari (2017), Kosice (2016), Bordeaux (2015), Cordoba (2014), Guimaraes (2013), Firenze si Bilbao (2012), Parma (2011), Innsbruck (2008), Leicester (2007).