Unul dintre cele mai emblematice cluburi sportive ale România, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, marchează astăzi 69 de ani de la înființare. Din 7 iunie 1947 și până în prezent, sportivii și antrenorii clubului s-au aflat mai mereu în avangarda sportului românesc, fiind una din figurile principale a scenei sportive din România, dar și a celei internaționale prin cele 95 de medalii olimpice adjudecate de-a lungul anilor.
Scurt istoric
Cu ocazia acestei aniversări, reprezentanții CSA Steaua București au făcut un sumar a ceea ce a însemnat și înseamnă clubul: „Sute de campioni olimpici, mondiali şi europeni, mii de medaliaţi la cele mai importante competiţii internaţionale, au scris istoria celui mai iubit club din România şi, uneori, chiar a însuşi sportului românesc. O istorie care a început să fie scrisă cu litere de aur în urmă cu aproape şapte decenii, când, la iniţiativa unor militari care îşi doreau să ducă mai departe vechea tradiţie a practicării sportului în armată, a fost înfiinţată Asociaţia Sportivă Armata. Primele secţii au fost fotbal, călărie, scrimă, tenis de câmp, box, volei, atletism şi tir. Peste ani, clubul militar şi-a schimbat de mai multe ori denumirea, trecând de la Asociaţia Sportivă Armata, la Clubul Sportiv Central al Armatei, apoi Casa Centrală a Armatei şi, în cele din urmă Clubul Sportiv al Armatei ‘Steaua Bucureşti’, nume ajuns celebru pe toate meridianele lumii. Dacă în urmă cu 69 de ani, obiectivul era promovarea educaţiei fizice şi sportului în armată, cu accent pe sporturile individuale, astăzi, clubul are 32 de secţii sportive, acoperind majoritatea ramurilor şi disciplinelor sportive, olimpice şi neolimpice, jocuri sportive sau sporturi individuale”.
Nenumărați campioni la diferite evenimente sportive
Printre multele realizări ale clubului se numără și câștigarea primului titlu olimpic pentru România, prin Iosif Sârbu care a obținut aurul la tir, proba pușcă, la Helsinki în 1952, prima dublă medalie de aur a României, prin legendara Iolanda Balaș, la atletism, dar și câștigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal în 1986.
„Toate acestea sunt doar câteva dintre capitolele scrise în cele aproape şapte decenii de sportivii militari. Luptători pe alte ‘fronturi’ – arene sportive, săli, stadioane, patinoare, bazine – pentru care cea mai mare bucurie a fost să audă imnul României şi să vadă drapelul ridicat pe cel mai înalt catarg. La ceas aniversar, Clubul Sportiv al Armatei ‘Steaua Bucureşti’ mulţumeşte tuturor performerilor pentru realizările excepţionale şi suporterilor pentru dragostea nemărginită şi susţinerea necondiţionată pentru culorile roş-albastre”, se precizează în finalul comunicatului realizat de club.