În ton cu restul Guvernului României, care a atins borna de un an de mandat, Elisabeta Lipa, ministrul tineretului și sportului, a publicat bilanțul său. Campioana olimpică de canotaj nu a plecat de la premisa că 12 luni sunt insuficiente. Planurile demarate includ mai multe aspecte, cu rezonanță pe termen lung. În același timp, o preocupare primară a fost o prestație cât mai bună la Rio 2016.
“Anul acesta, prioritatea mea ca ministru a fost aceea de a mă asigura că salvăm ce putem din onoarea sportului românesc, sprijinind cât mai mult federațiile și COSR în pregătirea sportivilor calificați dar și pregătirea celor care încă se luptau pentru un loc în avionul de Rio”, a declarat Elisabeta Lipa în conferința de astăzi.
La începutul acestui an România avea 38 de sportivi calificați la Rio. „De aceea, cea mai mare parte a fondurilor alocate de minister a fost directionată către Federații, dar si spre COSR care au beneficiat de cea mai mare cotă alocată din ultimii ani”, mai precizează Elisabeta Lipa. Din păcate, mobilizarea financiară nu a putut compensa multe alte lipsuri pe care sportul de performanță, dar și cel de masă le înregistrează în România. Acesta a reprezentat unul dintre motivele pentru care ministrul Lipa a decis reorganizarea MTS. Principalele scopuri sunt optimizarea funcționării și debirocratizarea proceselor. Și responsabilizarea angajaților instituției a fost o prioritate.
De asemenea, pe lista de realizări bifate de Elisabeta Lipa mai intră și:
- Verificarea activității federațiilor sportive naționale și a cluburilor prin Registrul Sportiv
- Transparentizarea cheltuirii fondurilor publice
- Evidența exactă a sportivilor și antrenorilor prin Registrul Național al Sportivilor
- Reintroducerea premiilor pentru câstigatorii podiumului la campionatele naționale
- Finalizarea strategiei sportului
- Modificarea Legii Sportului
- Setul de propuneri pentru prioritățile asumate de România în context european la preluarea Președinției Uniunii Europene în 2019