La initiativa Ministerului Tineretului si Sportului, Guvernul a adoptat modificarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, prin Ordonanta de Urgenta, cu scopul de a reglementa, in clar, finantarea activitatilor sportive de catre administratia publica locala, informeaza un comunicat al MTS.
Ministrul Tineretului si Sportului a definit anul 2017 ca un moment zero al sportului romanesc, „in care trebuie sa constientizam ca mai jos de atat nu putem. Avem nevoie de un restart pentru tot ceea ce inseamnă sport. Primul pas in tentativa de a recladi temelia sportului romanesc a fost infiintarea unui Consiliu National al Miscarii Sportive, in care au fost implicate mai multe Ministere si care va avea rolul sa reglementeze mai multe probleme din punct de vedere legal.”
Sportivii isi vor putea desfasura activitatea in baza unui contract de activitate sportiva, in care va fi stipulata valoarea drepturilor banesti aferente activitatii sportive prestate de catre sportivul de performanta sau de catre alte persoane juridice sau fizice implicate in activitatea sportiva, respectiv modalitatile si termenele de plata.
Modelul-cadru al contractului de activitate sportiva va fi stabilit prin Ordin comun al ministrului Tineretului si Sportului si ministrului Muncii si structura sportiva cu sportivul, conform normelor stabilite prin autoritățile publice locale. Veniturile realizate din Contractul de activitate sportivă se încadrează în categoria veniturilor din activități independente prevăzute de Codul Fiscal, se rată în comunicat.
Potrivit prevederilor actuale ale legii educației fizice și sportului, structurile sportive de drept public, organizate ca servicii în cadrul administrației publice locale, nu pot încheia raporturi juridice specifice activității sportive cu sportivii de performanță și există riscul blocării activității sportive de performanță, prin înghețarea anului competițional 2017-2018, din imposibilitatea de finanțare a activității sportive de către administrația publică locală.
Astfel, modificarea Legii educatiei fizice si sportului vizeaza asigurarea unui cadru legal coerent si a conditiilor necesare demararii anului competitional 2017-2018 la nivel national si international. Noile reglementari vin in sprijinul activitatilor si structurilor sportive pe plan national, asigurand conditiile legale pentru finantarea activitatii sportive organizate la nivelul administratiei publice locale, in contextul in care anul bugetar nu coincide cu anul sportiv competitional.
Actul normativ creeaza cadrul legal necesar administratiei publice locale pentru acordarea sumelor de la bugetul local pentru:
- finantarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public infiintate pe raza unitatii administrativ-teritoriale;
- finantarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat infiintate pe raza unitatii administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fara scop patrimonial, detinatoare ale certificatului de identitate sportiva;
- finantarea programelor sportive organizate in raza unitatii administrativ-teritoriale de catre asociatiile judetene/municipiului Bucuresti pe ramuri de sport, afiliate la federatiile sportive nationale corespondente;
- finantarea programelor sportive desfasurate in raza unitatii administrativ-teritoriale de catre federatiile sportive nationale, directiile judetene pentru sport si tineret, respectiv a municipiului Bucuresti, ori inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti;
- finantarea programelor sportive derulate de catre Comitetul Olimpic si Sportiv Roman pentru inalta performanță sportivă;
- premierea, in conditiile legii, a performantelor deosebite obtinute la competitiile sportive interne si internationale oficiale.
Super Interviu: Alex Chipciu: „Nu m-am gandit niciodata sa renunt!” Ce l-a impresionat la NBA si de ce i-ar fi placut sa joace tenis
O alta noutate consta in stabilirea unui plafon maximal de 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publica locala care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive cu activitatea sportiva, ca ordonator de credite aflat in subordinea unitatii administrativ-teritoriale. Totodata, potrivit noilor reglementari, autoritatile publice centrale au posibilitatea sa includa sume pentru finantarea activitatii structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflat in subordinea sa.
Ministrul Marius Dunca cere sprijin public:
„Este obligatia noastra sa constientizam realitatea si este esential sa actionam. Vom face legea sponsorizarii, apoi legea sportului si apoi vom prioritiza federatiile, in functie de palmares, de rezultate, de deschidere si perspective. Trebuie sa tinem insa cont de sportul de masa. Vreau sa gasim mai multi sportivi in cluburile privat. In aceasta Ordonanta de Urgenta intra si COSR, sa poata sponsoriza sportivii. Dar un rol extrem de important il are si mediul de afaceri. Nu ma lasati singur! Daca ma lasati singur, dau cu capul de tavan”
Modelul Ligii 1 de fotbal
Din cauza faptului ca primarii se temeau sa mai directioneze bani catre sport pentru a nu fi anchetati, multe cluburi sportive din diverse discipline, s-au desfiintat sau au retrogradat. . Cel mai bun exemplu in acest sens sunt cluburile de fotbal din liga 1: FC Voluntari, Concordia Chiajna, Pandurii Targu Jiu, ACS Poli Timisoara, CSU Craiova, ASA Targu Mures, FC Botosani, CSMS Iasi, Gaz Metan Medias, echipe finantate de adminstratia locala.
Ministrul i-a asigurat pe sefii de Federatii de tot sprijinul sau, dar a anuntat ca va face controale pentru avedea cum se investesc banii alocati de stat sportului. El a recunoscut ca s-a lovit de foarte multe piedici in demersurile sale, deoarece multi angajati din domeniul public stiu doar sa arate cum nu se poate face ceva.
Mai jos aveti reactia fostului arbitru, Cristian Balaj, actual consilier al ministrului Marius Dunca:
CUM SA-TI ASUMI PUBLIC MERITE PE CARE NU LE AI?Sunt bucuros sa subliniez ca Guvernul Grindeanu a emis Ordonanta de…
Posted by Cristian Balaj on 19 Mai 2017
Sursa: agerpres.ro