Cu mountainbiking-ul în plină dezvoltare, era doar o chestiune de timp până când se atingea următorul nivel în materie de competiții. Din 2017, scena de teren accidentat din România se pregătește de două noi provocări: Cupa Nationala de XCO si Cupa Nationala de XCM.
Pentru ediția de debut, Cupa Nationala de XCO si Cupa Nationala de XCM vor reuni câte 5 din cele mai importante competiții de o zi de profil din țară, care vor constitui etapele întrecerilor. De-a lungul etapelor, primii clasați vor primi puncte în funcție de clasările obținute, pentru ca după parcurgerea lor să se stabilească clasamentul general final.
Competițiile sunt amândouă deschise atât sportivilor români, cât și străinilor și se întind din luna aprilie până la începutul lui octombrie. Etapele din Cupa Nationala de XCO, respectiv Cupa Nationala de XCM sunt:
- Cupa Nationala de XCO
- Etapa 1: Napo Cup XCO (Cluj, CJ) -29 aprilie
- Etapa 2: Cetatuia XCO (Iasi, IS) -18 iunie
- Etapa 3: MTB Academy Cup (Campulung AG)- 15 iulie
- Etapa 4: Dorna XCO (Vatra Dornei, SV) -29 iulie
- Etapa 5: Moon Time Bike (Bucuresti)- 16 septembrie
- Cupa Nationala de XCM
- Etapa 1: Avrig MTB Race (Avrig, SB) – 7 mai
- Etapa 2: Vidraru Bike Challenge (Arefu, AG) – 24 iunie
- Etapa 3: Transilvania Bike Trails Race (Saschiz, SM)- 19 august
- Etapa 4: BikeXpert Alpine Challenge (Pucioasa, DB)- 9 septembrie
- Etapa 5: Trofeul Comitatului Hunedoara (Deva, HD) – 1 octombrie
Regulamentul complet al competiției poate fi citit aici.
„Implementarea unei cupe a României la fiecare disciplină reprezintă un punct important din agenda națională pentru următorii patru ani. A fost unul din punctele forte ale candidaturii mele și mă bucur că reușim să o materializăm la XCO și XCM, mai ales că prima disciplină e una olimpică. Sunt convins că în câțiva ani o să putem vedea o creștere a nivelului sportivilor ca urmare a Cupelor Naționale la XCO și XCM”, spune Eduard Novak, președinte al Federației Române de Ciclism.
„Proiectul Cupelor Naționale de XCO si XCM își propune, în primul rând, să încurajeze practicarea ciclismului de performanță și să creeze un cadru organizat de întrecere. Ciclismul din România are nevoie urgentă de o bază de selecție a sportivilor și sperăm că prin Cupele Naționale să contribuim la acest lucru. Suntem la început de drum cu acest concept, proaspăt împrumutat din țări cu tradiție în mountain bike și sunt sigur că ne vom perfecționa de la an la an”, declară Cătălin Sprînceană, conducătorul departamentului de mountain bike al Federației.