Halterofilii români au obţinut 17 medalii la Campionatele Europene de la Split, dintre care şase de aur. Cele mai importante au fost cucerite de Loredana Toma şi Dumitru Captari – campioni continentali de haltere la total.
Familia halterelor româneşti pare a fi una cu intersecţii predestinate. Ca într-o poveste de succes, unor oameni le-a fost scris să se întâlnească pe drumul vieţii, iar împreună să scrie poveşti de succes pe portativul sportului românesc. De pildă antrenorul Constantin Urdaş, actualul antrenor principal al lotului naţional de seniori de haltere a rătăcit câţiva ani prin Franţa, în încercarea de a-şi croi un drum în lumea halterelor din Hexagon. Fost campion european în 1988 şi vicecampion mondial un an mai devreme, Urdaş şi-a găsit adevărata menire în România, la Botoşani.
Alături de Mihai Drescanu, un specialist în detecţia sportivilor cu potenţial, Urdaş a început selecţia în zona Moldovei. Nu mai puţin de şase sute de tineri au venit la selecţie, dintre care s-a remarcat încă de la început o fată blondă, subţirică, dar cu o ambiţie deosebită. Numele ei: Loredana Toma. Destinul a făcut ca acel profesor şi eleva să se întâlnească pe un drum al succesului, iar împreună au scris o poveste frumoasă la Campionatele Europene de la Split (Croaţia).
Loredana Toma a cucerit la competiţia continentală de haltere trei medalii de aur, cea mai importantă fiind cea de la total (probă olimpică). La câţiva paşi de ea, cu inima bătând mai tare decât a celui mai pătimaş fan, s-a aflat Constantin Urdaş, antrenorul care a descoperit-o, a format-o şi a dus-o până pe prima treaptă a podiumului. La Europene, în total s-au obţinut 17 medalii, dintre care şase de aur. Dintre acestea, numai două au fost titluri continentale la ”total”: Loredana Toma (categoria 63 kg) şi Dumitru Captari (categoria 77 kg).
Articolul a fost realizat de revista Sport în România și poate fi citit integral accesând acest link.